Tort z dekoracjami na zamówienie w Rzeszowie

5 powodów, dlaczego lepiej zamówić tort niż przyrządzić go samemu

Jesteś organizatorem większej imprezy i właśnie zdajesz sobie sprawę, że nie może na niej zabraknąć tortu. Chwilę później nasuwa się bardzo ważne pytanie: lepiej zamówić tort, czy upiec go samemu? Z mojego artykułu dowiesz się, dlaczego warto zamówić tort u cukiernika i czy rzeczywiście się to bardziej opłaca.

1. Praca nad tortem jest  złożona i wieloetapowa

Wykonanie tortu różni się od przygotowania typowego domowego ciasta. Aby tort był pyszny oraz prezentował się doskonale należy rozłożyć pracę w czasie. Przygotować wcześniej ciasto, wkładki owocowe żelowe, frużeliny, chrupiące praliny, bazy do kremów. Kiedy wszystko jest już przygotowane i odpowiednio chłodzone można przejść do złożenia tortu w całość, by był prosty i stabilny. Od tego etapu zależy to jak będzie się prezentować. Kolejnym etapem jest  obłożenie tortu masą oraz jej wygładzenie tak, by wyglądał estetycznie. Na końcu samym końcu można zająć się dekoracją. Rozpoczęcie pracy nad tortem należy zacząć 3 dni przed imprezą.

2. Stworzenie tortu wymaga podstawowych narzędzi

Rant cukierniczy o odpowiednim wymiarze, robot kuchenny, blender, foremki i wykrawaczki do dekoracji to podstawowe narzędzia bez których będzie trudno przygotować tort. Oczywiście możesz ubić biszkopt ręczną ubijaczką, ale brak odpowiedniej formy, w której złożysz tort może skończyć się chwiejącym i niestabilnym tortem.

3. Czas bywa bezcenny

Coraz więcej osób bardzo wysoko ceni swój czas. Nie dziwi mnie to podejście w czasach, kiedy narzekamy, że ciągle nam go brakuje. Niestety czas jest konieczny, aby przygotować tort. I na pierwszy rzut oka wydaje się, że ubicie biszkoptu i śmietany to tylko kilka minut, ale kiedy przeanalizujemy złożoność wszystkich podjętych czynności okazuje się, że:

  • wyszukanie odpowiedniej receptury
  • zrobienie zakupów
  • przygotowanie dekoracji
  • przygotownie poszczególnych składników, kremów, ciast, pralin
  • składanie i okładanie masą
  • zmywanie i sprzątanie 

zajmuje nam naprawdę sporo czasu. A to tylko tort- jeden z wielu elementów przyjęcia, które mamy do przygotowania.

Bywa że chcąc zaoszczędzić pieniądze tracimy czas, który moglibyśmy przeznaczyć na coś zupełnie innego na co mamy ochotę.

4. Bezpieczeństwo

Jeśli planujesz imprezę na większą ilość gości zastanów się, czy warto brać odpowiedzialność za ewentualne zatrucia pokarmowe. Pracownie cukiernicze, cukiernie, kuchnie domowe są pod kontrolą sanepidu. Obowiązują nas określone procedury technologiczne podczas przygotowywania słodkości, stosujemy środki do dezynfekcji, używamy jaj, które są wcześniej dezynfekowane, posiadamy badania sanepidowskie czy badania wody. Wszystko po to, by zapewnić odpowiedni poziom bezpieczeństwa naszym klientom. Jeśli planujesz imprezę w wynajętym lokalu, zorientuj się czy wyrażają zgodę na wypiek pochodzący z Twojej kuchni. Niestety jest bardzo prawdopodobne, że nie uzyskasz takiej zgody właśnie ze względu na bezpieczeństwo.

5. Doświadczenie

Eksperymenty w kuchni? Jestem na tak! Ale zastanów się, czy to dobry pomysł, kiedy szczególnie zależy Ci na pomyślności w przygotowaniu imprezy. Dla wielu osób już sam fakt przygotowania imprezy bywa stresujący, a kiedy mamy do wykonania zadanie takie jak przygotowanie tortu, czego wcześniej nie robiliśmy, może okazać się, że efekt nie będzie taki jak sobie wymarzyliśmy. Cena tortu to również cena doświadczenia osoby, która to robi. Bywa, że doświadczenie jest poprzedzone licznymi szkoleniami, przeczytanymi książkami i latami prób oraz testów. Jeśli chcesz oszczędzić sobie stresu, rozważ zamówienie gotowego wymarzonego tortu w pracowni Z musu słodkie.

Zapraszam Cię do kontaktu przez Facebooka, Instagrama lub telefonicznie.