Jaką wielkość tortu wybrać?

Większość cukierni w Rzeszowie oferuje torty i ciasta sprzedawane na kilogramy. To bardzo powszechny sposób wyceny. Jednak nie sprawdza się w przypadku tortów artystycznych, naturalnych  produkowanych w małych manufakturach, a taką właśnie jest Pracownia Z musu słodkie. 

Tutaj najodpowiedniejszym i coraz częstszym wyznacznikiem ceny jest ilość zamawianych porcji.

Przed złożeniem zamówienia warto zastanowić się, ile porcji tortu potrzebujesz. Jeśli planujesz dokładki albo porcje tortu do kawy na następny dzień, to je również uwzględnij.  Poniżej zamieszczam ściągawkę z doborem średnicy do ilości porcji. 

Średnice tortów zwiększają się co 2 cm. Każda średnica odpowiada konkretnej ilości porcji. Bywa, że z danej średnicy niekoniecznie wykroisz idealną ilość porcji jaką potrzebujesz. 

Przykładowo jeśli planujesz przyjęcie na 15 osób to proponuję zamówić tort o średnicy 18 cm przewidziany na 18 porcji. Mniejsza średnica to 16 cm i jest przewidziana na 12 porcji. Wprawna ręka poradzi sobie i pokroi tort na więcej kawałków, ale warto oszczędzić sobie stresu i zamówić 3 porcje więcej? Gwarantuję, że na dokładkę znajdą się chętni ?

Aby było łatwiej podjąć decyzję jaką wielkość tortu okolicznościowego zamówić poniżej, zamieszczam listę dostępnych średnic oraz maksymalną ilość porcji jaką bez stresu wykroisz.

  • 16 cm-12 porcji
  • 18 cm- 18 porcji
  • 20 cm- 22 porcje
  • 22 cm- 26 porcji
  • 24 cm- 32 porcje

W przypadku większych tortów polecam torty piętrowe. Wyglądają bardziej elegancko, smukle i estetycznie. Efekt wizualny w przypadku tortów artystycznych ma szczególne znaczenie. Decydując się na tort z mojej pracowni oczekujecie zadowalającego efektu wizualnego, dlatego warto rozważyć zamówienie tortu piętrowego. Ilość pięter oraz ich wielkość postaram się sama dobrać odpowiednio do ilości potrzebnych porcji, więc nie musisz się martwić jakie średnice wybrać.