Niby prosta sprawa. „Proszę o przesłanie oferty weselnej.”
To najczęstsze pytanie jakie otrzymuję od Par Młodych, które poszukują wykonawcy tortu czy słodkiego stołu. Jednak z mojego punktu widzenia to bardzo ogólne, okrojone pytanie, które wywołuje u mnie całą listę pytań. Oczywiście bez problemu mogę przesłać swoją ofertę, jednak
zwykle oprócz oferty opisuję najważniejsze kwestie tak by była jasność w jaki sposób wygląda współpraca ze mną, Owszem współpraca, bo przed nami, jeśli zdecydujecie się na ofertę Z musu słodkie sporo kwestii do ustalenia ?
Dlatego aby oszczędzić czas sobie i Wam proszę o napisanie kilku bardzo istotnych kwestii już w pierwszej wiadomości.
Przede wszystkim w jakim terminie odbędzie się wesele. Nie jest pewne, że akurat termin, który Was interesuje będzie wolny. Terminy na wesela są rezerwowane z rocznym, a bywa że i dwuletnim wyprzedzeniem. Wystarczy, że w danym terminie wypadnie jedno duże wesele i na dodatkowe słodkości czy tort nie będzie już miejsca.
Kolejna sprawa to zakładana liczba gości. Zdaję sobie sprawę, że rok przed weselem określenie liczby gości może być problematyczne, ale chodzi o orientacyjną ilość. To dla mnie ważna informacja. Pracownię Z musu słodkie prowadzę sama i mam ograniczone możliwości pod względem czasu, logistyki i siły ? Na ten moment podejmuję się realizacji obejmujących tort i słodki stół na imprezach do 200 osób, dlatego jeśli planujesz wesele na 300 osób to niestety już na początku będę musiała odmówić.
Jeśli jednak potrzebujesz samego tortu na 300 osób to zmienia postać rzeczy i możemy kontynuować rozmowę o szczegółach zamówienia. Dlatego kolejną ważną informacją jest to czym jesteście konkretnie zainteresowani: tortem, słodkim stołem, podziękowaniami dla gości, a może wszystkimi wspomnianymi opcjami.
Istotnym tematem jest miejsce imprezy. Dzięki tej informacji wiem jak wygląda sala, jakie dekoracje czy dodatki będą pasować do słodkiego stołu (czy eleganckie, glamour czy raczej sielski, rustykalny klimat) czy sala dysponuje naczyniami na słodkim stole, czy sala ma warunki by przechować wysoki tort, czy mam możliwość złożenia kilkupoziomowego tortu na sali weselnej, co znacznie obniża poziom stresu podczas transportu ? oraz jaki transport wybrać- chłodnia czy termoboxy. Dzięki tej informacji będę w stanie podać Wam również koszt transportu.
Informacje, które znacznie ułatwiają dalszą komunikację to również kwestia dekoracji, wyglądu słodyczy, preferowanych smaków. Jeśli dysponujecie zdjęciami internetowych inspiracji to śmiało podeślijcie je w wiadomości. Opis jak wyobrażacie sobie aranżację słodkiego stołu jest jak najbardziej mile widziany.
Ważna kwestia, o której możecie napisać to budżet jakim dysponujecie, w jakim chcecie się zamknąć z wybraną realizacją. To znacznie oszczędza czas, który dla każdego jest cenny ? Bez obaw możecie podać kwotę czy „widełki”. Dzięki temu wiem jakie słodycze zaproponować, by stół wyglądał atrakcyjnie i by było przepysznie np. mimo ograniczonego budżetu. Doskonale rozumiem, że organizacja wesela to nie jest łatwa sprawa pod względem finansowym. W mojej ofercie nie znajdziecie gotowych pakietów w określonej cenie. To Wy decydujecie ile chcecie wydać i na co. Oczywiście służę radą i pomocą w wyborze słodkości i doborze ilości porcji.